Εκδηλώσεις – Μουσείο Ακρόπολης

frontistirio_pagkrati_savaidi-1

Picture 1 of 72

30 Μαρτίου 2010 : Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, επισκέφτηκαν οι σπουδαστές και οι διδάσκοντες του φροντιστηρίου ΣΑΒΒΑΪΔΗ-ΜΑΝΩΛΑΡΑΚΗ.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του φροντιστηρίου μας στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης, «το αρχιτεκτονικό κόσμημα» που βρίσκεται επί του πεζοδρόμου «Διονυσίου Αεροπαγίτου». Το Mουσείο κτίσθηκε για να στεγάσει κάθε αντικείμενο που έχει βρεθεί πάνω στον ιερό βράχο της Ακροπόλεως και στους πρόποδές του καλύπτοντας μία ευρεία χρονική περίοδο από την Μυκηναϊκή έως την Ρωμαϊκή και Παλαιοχριστιανική, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται πάνω στον αρχαιολογικό χώρο Μακρυγιάννη, κατάλοιπο των Ρωμαϊκών και πρώιμων βυζαντινών Αθηνών.

Οι μαθητές μας περιηγήθηκαν, από ειδικευμένους ξεναγούς, στους χώρους του υπερσύγχρονου μουσείου. Αρχικά, διέσχισαν την κεκλιμένη -για να θυμίζει ανάβαση- «αίθουσα των Κλιτυών» και θαύμασαν τα ευρήματα από τις πλαγιές του βράχου. Έπειτα, με δέος αντίκρισαν να ορθώνεται μπροστά τους το αέτωμα του Εκατομπέδου, με τη μυθική μορφή του Ηρακλή, ενώ με πλήρη φυσικό φωτισμό, περιπλανήθηκαν στην αίθουσα των αρχαϊκών έργων. Η προσεκτική παρατήρηση των μνημείων έδωσε τη δυνατότητα ανάδειξης λεπτών χαρακτηριστικών που σηματοδοτούν τη μετάβαση από την τυραννίδα στη δημοκρατία. Στη δυτική και βόρεια πλευρά του πρώτου ορόφου του Μουσείου, παρατήρησαν από κοντά φατνώματα της οροφής και τμήμα ιωνικού κιονόκρανου των Προπυλαίων, τα γλυπτά της ζωφόρου και του θωρακίου του Ναού της Αθηνάς Νίκης, τα γλυπτά των ζωφόρων του Ερεχθείου και βέβαια τις περίφημες Καρυάτιδες του ίδιου ναού.

Στον τρίτο όροφο του Μουσείου, βρεθήκαμε στην περίφημη Αίθουσα του Παρθενώνα. Η ενσωμάτωση της ζωφόρου του Παρθενώνα στον πυρήνα του Μουσείου, ο οποίος έχει τις ίδιες διαστάσεις με τον σηκό του Παρθενώνα, τα δύο αετώματα του ναού και η συνένωση των πρωτότυπων γλυπτών με τα αντίγραφα εκείνων που βρίσκονται σε μουσεία του εξωτερικού, μας έδωσε τη δυνατότητα να απολαύσουμε ολόκληρο τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα.

Τέλος ως είθισται, ακολούθησαν στιγμές χαλάρωσης στο καφέ του Μουσείου, (2ος όροφος) όπου επιβεβαιώθηκε η αισθητική απόλαυση, που όλοι ένιωσαν. Τέτοια συναισθήματα και τόσο επιτυχημένες πρωτοβουλίες «οπλίζουν» με θέληση τη διεύθυνση του φροντιστηρίου να συνεχίσει τέτοιου είδους εκδηλώσεις, ενώ αποδεικνύουν περίτρανα πως η νεολαία ενδιαφέρεται για τον πολιτισμό διαψεύδοντας τους τιμητές της.

Και του χρόνου λοιπόν…